Om Farum Australsk Fodbold

Farum Australsk Fodbold er en af Danmarks ældste Australsk Fodbold-klubber. Siden 1994 har holdet fra forstaden kæmpet med om det danske mesterskab!

Sent i 1994 startede det der skulle blive til Farum Australsk Fodbold. En gruppe unge mænd mødtes i Stavnsholt bydelen i Farum til en kold novembertræning.

Det udviklede sig langt hurtigere end DAFL-legenden Jim Campion kunne have forestillet sig da han valgte at starte en ny klub nord for hovedstaden. Allerede i 1995 spillede de i DAFL’s Grand Final, og året efter sejrede Farum Lions, som holdet dengang blev kaldt, og vandt det første af mange DAFL Premierships.

Hurtigt derefter startede det der skulle vise sig at ændre Australsk Fodbold i Danmark for evigt. Farum’s legendariske juniorprogram lagde fundamentet for hvad der skete i nullerne. Op til 100 børn spillede hver uge Australsk Fodbold ved klubbens baner, først ved Solvangskolen, og senere da klubben fik sit eget klubhus, ved Stenvadskolen.

Og det gav (katte)pote. I 2005 vandt klubben, nu kaldet Farum Cats, sit andet mesterskab, og det blev fulgt op i både 2006 og 2007. Det første kuld killinger var vokset op, og det kunne ses at de danske spillere pludselig ikke var nye til sporten.

I 2008 skulle dele af holdet spille VM i Australien, så der blev trappet lidt ned, men med det andet kuld af nye katte fuldvoksne fra juniorprogrammet, vandt holdet ikke mindre end 4 mesterskaber i træk, fra 2011 til 2014.

I den periode skete der ændringer i DAFL, der gik fra at spille 16-mandsfodbold til 12-mandsfodbold. Det betød at Farum valgte at splitte sig op inden 2013-sæsonen, og man spillede nu som Farum Cats og FC Demons (senere Copenhagen Giants).

I 2015 skete der dog nogle omvæltninger, nogle spillere valgte at stoppe efter mange år på toppen, og gennemsnitsalderen på Cats faldt dramatisk. Det betød dog ikke meget, både Cats og (det omdøbte) Copenhagen Giants kom i semifinalerne, men på de to yderste mandater. Det betød en semifinale på DAFL’s sværeste udebane i Aalborg for Cats, der måtte se første finale i 5 år glippe. I København skete der dog mirakler, da Copenhagen Giants overraskende slog Copenhagen Barracudas med 1 point, og gik hele vejen og vandt endnu et mesterskab til Farum.

I 2016 vandt et forenet Farum igen DAFL, før man i både 2017 og 2018 måtte se mesterskabet ryge andetsteds. MEN, kun fordi 2018 Grand Final var mellem Farum Cats og Copenhagen Giants. For første gang mødte Farums 2 hold hinanden i DAFL’s Grand Final, som blev vundet af Copenhagen Giants.

I 2019 var Farum tilbage på toppen, inden 2020s finale blev aflyst på grund af den daværende Covid-19 pandemi, så Farum endte igen som nummer 2. Det tilbagevendende mønster af sejre i ulige år har fortsat siden, senest i 2023 hvor Farum slog Vest Danmark i en tæt finale i Farum.

Hvad er Australsk Fodbold

Australsk Fodbold bliver af nogen beskrevet som verdens hurtigste holdboldspil! Banen, der kan have en europæisk fodboldbane liggende på tværs indenfor linjerne, bliver løbet tynd, når 18 spillere på hvert hold løber, sparker og handballer bolden rundt. Bolden kan snildt bevæge sig de 180 meter fra det ene mål til det andet på få sekunder.

Bolden!

Bolden i Australsk Fodbold er formet som banen: ellipseformet. Den er større end dens Amerikanske fætter, men lidt mindre og smallere end dens Rugby-bror. Og så er den stadig i dag, som for 150 år siden, lavet af ægte læder. Sherrin’s Kangaroo Brand er guldstandarden, men vi kan ikke sige noget om hvorvidt den er lavet af ægte kængurolæder.

Fodbold?!

Australsk Fodbold minder meget om sportsgrene som Rugby og Amerikansk Fodbold, men i modsætning til de sportsgrene spilles en stor del af Australsk Fodbold faktisk med fødderne. Selvom man håndterer bolden med hænderne, så foregår totredjedele af afleveringerne i en kamp typisk ved at sparke bolden til sine medspillere - en statistik der uden tvivl hjælpes på vej af at man ikke må kaste bolden.

Handball!

På trods af ovenstående kan man godt aflevere bolden uden at sparke den. Det gøres ved at holde den i den ene hånd, mens man med knyttet næve slår den med den anden. Det minder mest om en kraftigere volleyball-serv. Selvom det lyder besværligt, så kan gode spillere flytte bolden utrolig hurtigt med handballs, og når man er øvet nok, kan man snildt lave en præcis handball til en løbende medspiller 20 meter væk.

Takling!!

I Australsk Fodbold må man også gerne takle! Det er faktisk en ret vigtig del af sporten, da det er den primære måde at stoppe sine modstandere på, og dermed vinde bolden. Man må kun takle boldholderen, og kun mellem skulder og knæ, men lykkedes det at takle rigtigt, så boldholderen ikke kommer af med bolden på lovlig vis, vinder man bolden. Man må gerne vælte dem man takler, men vi slynger ikke med hovedet først - den eneste beskyttelse vi bruger, er nemlig tandbeskyttere.

“What a fly!?!”

Det måske mest iøjnefaldende i en Australsk Fodboldkamp er nå det lykkedes at tage et “Spectacular Mark” eller “Specky”. Et mark er når man griber en bold der er sparket mere end 15 meter. Det giver et frispark, hvor man kan stoppe og modstanderne ikke må takle eller forstyrre dig. En specky er når man tager et mark på en spektakulær måde, typisk ved at hoppe op og sætte af på sin modstanders skuldre!

“And the Cats win by 24”

Scoren i Australsk Fodbold er ret simpelt. I hver ende af banen står fire stolper: to høje i midten med en mindre høj på hver side. Afstanden mellem de fire er den samme. Sparker man bolden mellem de to høje stolper har man scoret sit hold et “goal” der er seks point værd. Handballer man den, løber den over stregen, rammer stolpen, eller rammer mellem en høj og en lav stolpe hedder det et “behind” og er kun et point værd. Det kan altså rigtig godt betale sig at sparke præcist!

En typisk score kunne være

Farum Cats 7 10 52

Modstander 4 4 28

Og det siges “Farum Cats 7 goals 10 behinds 52, slår Modstander 4 goals 4 behinds 28”.